Over ons

Buitendijks maakt boeken die laten zien hoe mensen zich verbonden voelen met hun omgeving: de stad, de buurt of het landschap dat hen omringt. Verhalen die laten zien hoe wij mensen ons landschap hebben gemaakt en hoe onze leefomgeving ons vormt als mensen. In de boeken van Buitendijks vormt het landschap veel meer dan alleen het decor.

Uitgeverij Buitendijks is een bedrijf van Alex Dol. Vanuit zijn ervaring als planoloog verbindt hij persoonlijke verhalen met beleid en projecten voor de fysieke leefomgeving.

Over onze naam

‘Buitendijks’ is de term voor de gebieden aan de rivier- of zeezijde van de dijk. Binnen de dijken heerst de orde en maakbaarheid van de mens. Over elke vierkante meter is nagedacht. De mens controleert. Buiten de dijken heerst soms de mens en dan weer de natuur.

’s Zomers houden boeren er hun vee in de uiterwaarden. ’s Winters kolkt daar de rivier en kan het flink spoken. Buiten de dijken voegen mens en omgeving zich naar elkaar. Er is balans. En tegelijk ligt daar het avontuur. Dat is buitendijks: een altijd spannende balans tussen mens en omgeving.

Over Alex

Alex combineert zijn liefde voor verhalen met zijn werk als planoloog. Hij bekijkt het beleid voor onze leefomgeving met de bril van een tekstschrijver en verhalenmaker. Met zijn bedrijf Ruimtewoord maakt hij als teksten over ruimtelijk beleid toegankelijk voor iedereen. Als verhalenmaker verbindt hij persoonlijke verhalen aan de papieren werkelijkheid die beleidsmakers dikwijls omringt.

Ruimtewoord Alex Dol
Neem contact op