Komend weekend is het nationale gemalendag. Reden genoeg om eens stil te staan bij één van de mooiste gemalen van Nederland. Gemaal Lely.

In het onderzoek dat ik deed voor mijn boek kwam ik veel te weten over deze krachtpatser, het eerste elektrische gemaal van Nederland.
In dit filmpje zie je de opening in 1930. Daarna pompte de Lely in een paar maanden de hele #Wieringermeer droog, samen met zijn dieselbroertje Leemans. In 1945 deden ze dit nog eens dunnetjes over, nadat de Duitsers de polder onder water hadden gezet.

Hoe meer ik over de Lely te weten kwam, hoe meer ik ervan onder de indruk raakte. Wist je bijvoorbeeld dat de #Zuiderzeeveereniging het gemaal elektrisch wilde uitvoeren om zo de elektriciteitsvoorziening in de hele polder te versnellen? Dat het hele gebouw is opgetrokken uit gewapend beton? Dat de naamgeving voor de hand lag omdat Cornelis Lely net een jaar eerder was overleden?

Uiteindelijk is de Lely op de cover van mijn boek is terechtgekomen. En dat is niet voor niets. Natuurlijk speelt het gemaal een bijzondere rol in het boek… wil je weten welke? Download dan de proloog of bestel het boek: https://lnkd.in/djX8jrU2

p.s. helaas is de Lely komende zaterdag niet te bezoeken… #stoomgemaal de Vier Noorder Koggen (in #Onderdijk) wel.